Free Image Hosting

Friday, February 29, 2008

healthy habits to improve our life...

0 comments
hari nie hari jumaat...so bila dah berehat dari kul 12.15 hingga 2.45...rasa malas telah menguasai diri..nak wat programming unt sistem pun rasa mcm sengal2 je... :D so, unt ilangkan rasa sengal2 nak wat keje nie...i end up with surfing over the net..tgk website itu, website ini...tup2 ada jmpa satu website 'bout healthy life and they list down 13 healthy habits yang boleh diikuti untuk kehidupan yg sejahtera... :) for this time i just want to share to all the reader@viewers 1 healthy habits....


Healthy Habit No. 1: Eat Breakfast Every Morning

Breakfast eaters are champions of good health. Research shows people who have a morning meal tend to take in more vitamins and minerals, and less fat and cholesterol. The result is often a leaner body, lower cholesterol count, and less chance of overeating. "That one act [of eating breakfast] seems to make a difference in people's overall weight," says Melinda Johnson, RD, a spokeswoman for the American Dietetic Association (ADA). She says breakfast can hold off hunger pangs until lunchtime and make high-calorie vending machine options less enticing.
Not only that, researchers at the 2003 American Heart Association conference reported that breakfast eaters are significantly less likely to be obese and get diabetes compared with nonbreakfast eaters.

Another study in the International Journal of Food Science and Nutrition showed that people who consumed breakfast cereal every day reported feeling better both physically and mentally than those who rarely ate cereal in the morning.For kids, breakfast appears to enhance alertness, attention, and performance on standardized achievement tests, reports the ADA.
To get the full benefits of breakfast, the Mayo Clinic recommends a meal with carbohydrates, protein, and a small amount of fat. They say that because no single food gives you all of the nutrients you need, eating a variety of foods is essential to good health.

Yet, even with so much scientific support that breakfast does the body good; many people still make excuses not to eat in the morning. They include not having enough time and not feeling hungry.

Thursday, February 28, 2008

kewajipan menghormati ibu bapa :)

0 comments
Salam..hurm mlm nie tergerak pulak hati nie nak bercerita mengenai ‘menghormati ibu bapa’almaklumlah…sejak beberp bln nie ramai kwn2 yg baru lahirkan baby…cute2 sumenya, harap2 baby diaorg sume akan jd anak yg berguna dan tahu akan tggungjawap mereka terhadap kedua org tua…sebnrnya aku tertarik dgn petikan surah al-ahqaaf ayat yg ke 15 mengenai ‘kewajipan menghormati ibu bapa’…

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)”.
(Surah Al-Ahqaaf, Ayat 15)

yg mana surah nie baru je aku ajar adik aku yg bongsu maghrib td…‘kewajipan menghormati ibu bapa’ besar sggh tggungjawap 2..kadangkala sebagai anak, kita lupa akan tggjwb tersebut..x perlu tgk org jauh2…tgk diri kita sendiri..kadang2 sibuk dgn kerja@studi smpi lupa akan ibu bapa…mmg btl mak@ayah faham akan kesibukan kita..tp hati sebenar diaorg mcmana???we does’nt know…aku pernah terdgr satu petikan dari syarahan sapa aku dah x ingat..tp indvdu 2 ckp, jgn smpi mak@ayah kita yg suruh kita blk kmpg@telefon kita..2pun dah kira kita nie derhaka sbb bg mak @ ayah kita rindu kat kita..dgr mcm kelakar..tp 2lah kenyataan….jd kita sebagai anak, sentiasalah ingat akan kedua org ibu bapa kita.selagi mereka masih bernyawa, dan kita masih mampu unt berbakti kpd mereka, berbaktilah dgn sepuas2 nya..kerana mereka tiada galang gantinya…

p/s : buat ‘anak-anak’ aunty yg baru lahir ke dunia nie…be a good daughter and son.. :)

Tuesday, February 26, 2008

kawan

2 comments

tetiba je nak tulis pasal kawan..smlm aku ada terima email dari srg kwn..hurm..nak kata aku nie dah lupa kwn x jgk..sbb aku rasa diaorg yg lupa aku.. :( terutama kwn2 yg dah lama terpisah (rindu sgt kt kwn2 sek.ren).. bilalah bleh jmpa blk ngan diaorg sume...masa raya hari 2 adalah bebrp org yg dtg umah..i really appreciate it..rasa best sgt...tp x brp nak mesra..almaklumlah..baru jmpa blk..dia jd mcm mula2 nak kenal semula :D...yg x dtg@x dpt dgt adalah jgk yg aku tgk kehidupan baru diaorg dlm blog@fs diaorg je...rasa happy sgt bila tgk sume kwn2 dah berjaya...harap diaorg sume akan sentiasa berbahagia sehingga ke akhir hayat.... :)



Tuesday, February 19, 2008

INFOSYS global internship program (india)

0 comments
::nielah salah satu bangunan infosys::

:D baru2 nie attend unt sesi test n temuduga untuk ke infosys india..semua di tanggung tu kalu dpt pg...so dgn rasa excited nak mencuba n mana tau kot2 dpt foundation 2...best jgk...pg india 5 bln...:D best..so pada tanggal 17 februari 'me' menjejakkan semula kaki d permukaan tanah batu pahat johor...hehehe stlh 2 bln x g sana..smpi je trs g umah member unt take a rest dan tido kat sana wat sehari...the next day, 18 februari...hari yang ditunggu2 untuk wat test n interview... so kul 8 dah terpacak kat dewan peperiksaan F2 unt wat test..dengan penuh semangat waja..hahaha..masuk ar dewan unt wat test...ramai gak yang nak mencuba nasib..ada 3 set soalan and last sekali interview..set2 soalan dia logical, applitude n essay...hahaha..ssh sgt2 soalan dia..tp sbb nak g india punya pasal...jenuh memerah otak..and alhamdulillah semua berjalan lncr..every single question di jwb dgn baik (tanggapan jelah,..:D) markah bg setiap test 50 n jwp dlm masa sejam setiap soalan...essay je 30 minit..past abis 2 ingat kan interview unt calon yang 'lepas' ujian rupa2nya semua yg attend interview hari yang sama...interview dia a verrrrrrryyyy simple quest!test dia yg ssh bangeeeeeet! dah settle semua 2...skrg tggu JPT call...kalu dpt besht sgt2...kalu x , cuba lain tahun... :D


::wat member2 yang amik jgk test 2...kalo dpt g jgn lupa gue!::

Thursday, February 14, 2008

SELAMAT HARI KEKASIH

2 comments
hurm....SELAMAT MENYAMBUT HARI KEKASIH pada sume2...hari kekasih x semestinya hari nie je..hari lain2 pun kita kena sentiasa berkasih syg...bkn syg kat pakwe je...tp kat semua makhluk kat muka bumi ciptaan allah s.w.t yang indah lg permai ni. kalulah kita xde perasaan kasih dansayang..x taulah apa akan jadi...but not everybody have the same feelings..kalu semua ada that kind of feelings (love) mesti xde yang nak berperang sana sini... :) di harap lepas nie mari kita semua berkasih sayang sesama kita berdasarkan landasan yang betul....

On Valentine’s Day, we think about
The people who are dear,
How much they add to life’s delight
Whenever they are near.
You’ve always been a total joy
Such pleasant company,
I/We very much appreciate
Our compatibility!
 

LOVE is in the air Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template