Free Image Hosting

Wednesday, November 26, 2008

L I A R

0 comments
masa baca e-news oh!bulan...adalah wan terbaca pasal kes penipuan yg dilakukan oleh sorang pengamal perubatan nie..n tetiba jer wan terlintas nak kongsi ngan viewers/readers semua pasal mcmana nak detect seseorg tu menipu...so i found tis articles..check it out!!! :P

How to detect a liar? How to catch a liar without high tech equipment such as a lie detector? You need a good eye, good ear and a healthy skepticism.
  • People tend to touch their nose and scratch their face when they lie.
  • Follow their eyes, liar then to blink a lot and cannot maintain eye contact.
  • Check their smile, people who are telling the truth tend to use many facial muscle but liar just smile with their mouth.
  • Pay attention to details, liar tend to provide more information that necessary, they are being overly specific when they are making things up.
  • Change conversation subject, if they are over relief then it is a sign of lying.

Monday, November 24, 2008

preparation~~

10 comments
bila tunang dah buka mulut pasal kawin nie
hati rasa x tenang takut......
rasa mcm x bersedia lg
dahlah baru keje....
duit pun x kmpl byk lg walaupun dia leh support....
mcmana nie??????

pening dibuatnya..... serabut otak!!!!


p/s : kwn2 yg dah kawin...please help me!!!

Sunday, November 23, 2008

Jason Mraz

4 comments
hurm...hari ni xde byk keje sgt...student sume ada test memasing...so wan pun apa lg...ngulatlah..hehhe..td tghari g mkn kat gerai tepi jln(waaaa...satu pencapaian bila wan mkn gerai tp jln...kui2) sedap jgk lauknyer...n blk nie sblm mulakan blk keje nak settel pasal sistem swipe card berblogginglah kjp...dlm dok berblog nie...wan ada view satu blog member wan..n dgr lagu dlm blog dia..n i really lah terpaut dgn lagu tu...hehehe..sgt sesuai... :P

LUCKY

Do you hear me, I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Oooohhhhoohhhhohhooohhooohhooohoooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music, feel the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday
2 comments
semenjak dah mula ngajar kat kolej nie...semakin wan melupakan dunia sebenar wan...huhuh:pingu_27:mana xnyer...x sentuh lgsg pasal programming....rindunyer....hahahah...tp 2 hari lps member masa belajar dulu ada ajak wat projek web developer...best2...:pingu_30:so dah aktif sikit nak tgk kembali pasal php, sql n segala2 yg berkaitan....:pingu_33:so dok explore2 pasal programming etc nie..terjumpalah satu artikel nie...quite nice!!!so wan pun copy+paste masuk dlm blog nie...mana tau kot2 ada member2 yg nak tau pasal nie...hehehehe

Protecting Your PHP/MySQL Queries from SQL Injection


SQL injection is a serious concern for webmasters, as an experienced attacker can use this hacking technique to gain access to sensitive data and/or potentially cripple your database. If you haven’t secured your applications, I implore you to get yourself familiar with the following method and grind it into your coding routine. One unsafe query can result in a nightmare for you or your client.

I’ve read through a lot of guides, and they tend to over complicate this, so I’ll be as straight forward as possible. In PHP the easiest way is to pass your data through the mysql_real_escape_string function. By escaping special characters on fields where the user can manipulate the database, you will avoid being vulnerable. Take a look below at the example of what to do and what not to do.

// This is a vulnerable query.
$query = "SELECT * FROM products WHERE name='$productname'";
mysql_query($query);
// This query is more secure
$query = sprintf("SELECT * FROM products WHERE name='%s'",
mysql_real_escape_string($productname));
mysql_query($query);

Since I primarily code in PHP, I can’t confidently provide techniques for other programming languages. The most important part of protecting yourself is stopping users from being able to pass unaltered database manipulative special characters, like single quotes.

0 comments

hari ni bosan2 tgklah blog member2...tetiba ada baca satu artikel menarik mengenai Yahoo...kalu nak tau (bg yg x taulah) rupa2nya kalu kita klik kat tanda seru yahoo dia akan jd sesuatu...kalu nak tau...cubalah...hehehehe.....
0 comments
:cinonet_17:yes!hujung minggu nie..wan tlh berjaya memenuhinya dgn aktiviti SIHAT...hahaha...2 hari berturut2 g fitness..:cinonet_44:.so itu bermakna wan telah berjaya merajinkan diri dr bermalas-malasan di rumah....:cinonet_31:

Saturday, November 22, 2008

3 comments
salam semua...since dah x brp bz nie..lehlah memulakan kembali aktiviti blog yg sedikit tergendala akibat dari anasir2 yg x dpt dielakkan..:Cute_Panda_21:hurm...

1stly nak ucapkan selamat pengantin baru kepada :

Nurul Asyikin & Zaffi Adly

Noor Hazreena & Zamin Azuan

Shazilla & Fakhrin

2ndly nak ucapkan selamat bertunang kepada :

Zaimun Yahyah & his fiance (x tau nama...sorry..)

semua WANITA2 di atas adalah KAWAN2 wan masa sekolah rendah and poli dulu!!!!huhuhuh sedihnya x dpt attend wed n eng diaorg!!!!nway wan doakan diaorg semua bahagia selama2nya...
:Cute_Panda_18:

ok..selain dr itu....19hb lepas...wan g attend another SPA interview...pen.peg.IT (PPTM)..hurm..alhamdulillah semua berjalan dgn baik...cuma ntah nape hari tu wan tersgtlah nervous...segala jwpn x menjadi...ada ke wan boleh tergagap jwp bila dia tanya wilayah persekutuan ada berapa...adoi!!!!gelak besar betul bila ingat blk....huhuhu mcm bkn rakyat mesia x tau semua tu...huhuhu....dia ada byk tanya pasal IT...ok..pasal IT alhamdulillah..semua di jwp dgn baik...dia tanya mcmana proses pembangunan sistem dr awal hingga akhir...then dia tny why mic SQL better than Mic ACCESS....n mcm2...n 2nd last question yg most important...awk sggp g sbh@swk?nape awk amik penolong sdgkan awk ada degree?soalan nie xdelah ssh sgt...cuma 2lah...apasalahnyer...degree jd penolong dulu..mmg ar gaji jauhhhhhhhh beza...tp...pengetahuan tu yg penting...janji masuk dulu gomen..past 2 apply ar jd peg...betul x????:soldier_54:

ok...kita masuk pasal kolej tmpt wan ngajar nie pulak...:D alhamdulillah..makin lama dah leh dah layan kerenah bebudk nie...cuma biasalah.....adalah yg gatal2 tu....hehehe..nway skrg nie wan dah garang...(hahahhaha)...bebdk pun dah mula x berani nak kaco...:D n next week diaorg final exam...hope diaorg leh jwplah soalan yg wan berikan tu...siap kasik hint mana wajib baca..kaw2 punya..xleh lg x taulah....huhuhuhuh

apa lg nak sembang ek???smbg nantilah..nak tgk babak 4 madu 3 ari tu x smpt tgk...:soldier_08:

Thursday, November 20, 2008

double tag!!!

4 comments

i've been tagged twice by the same person...dia ckp kalu
dpt 2 tag dr dia..jwp yg the latest one...
tp xpe...sbb tetiba rajin..wan jwp 2-2 ye cinoi.. :D



first tag.... (18th November 2008).....

1. Where were you 5hours ago?

Lecturing Internet System Development class


2. What song are you listening to right now?

takde


3. What color is your phone?

Itam itu menawan.. :D


4. Do you click on pop-ups?

Xde buat masa nie


5. How many phones do you have?

One and only Sony ericsson


6. What was the first thing you thought this morning?

Kena g professional department hantar soklan peksa final…


7. What are you going to do tomorrow?

Layan kerenah student (biasalah..dah dkt2 peksa nie…)


8. What did you do yesterday?

g interview SPA hahahha

9. What's your favorite memory from highschool?

Banyak…..sume favorite…


10. What are the last two digits of your phone number?

83..(tahun lahir…:D)


13. What was the last thing that you ate?

Nasi goring ayam yg x chedap!


13. Who is the last girl/boy that you hugged?

Xde kot…



14. What was the last movie you watched?

Meet the zohan…ye kot..tu tajuk dia..:D

15. What do you dislike at the moment?

Sume suke..


16. What food are you craving?

Rojak pasembor

17. What did you dream last night?

Tido mampuh!

18. What was the last TV show you watched?

Susuk (movie)


19. What is your favorite piece of jewelry?
of course my risik n engagement ring!! :D


20. How long does it take you to shower?

15-20min.


21. Do you always lock your door?

depends

23. Are you on any medication?

Nope!

24. What side of the bed do you sleep on?

center

25. What color shirt are you wearing?

Now I’m wearing baju kurung (kat office)

26. What is your favorite sweet treat?

chocolate.

27. How many Piercings/tattoo do you have?

nope

28. What's your favorite store?

Kedai buku!!!!!!

30. Who's someone you haven't seen in a while and miss?

Semua2


31. What was the last text you sent?

Abg ada kat mana?


32. Do you care what people think about you?

Depends

33. Have you ever done something to make trouble?

X pasti


34. Where do you wish you were right now?

Home ~~~sleep


35. What are you waiting for right now?

Waktu abis keje… :D

----------------------------------------------------------------

second tag.... (20 November 2008).....


--THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
13th May (every year)

19th December (every year)

-my family members birth date!-

--THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 33 MINUTES:
send reminder to the student to attend xtra class tomorrow..:D

Chatting…hehehe

Mencari pen drive a.k.a MP3 ku yg ilang…nasib jmpa.. :P

--THREE WAYS TO BE HAPPY
wat keje dgn hati yg gumbira

Senyum sokmo

jangan buat hal, ia akan menghantui kamu (ayat cinoi)


--YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW:
semua lagu dlm MP3 saya..:P

--THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
reading,blogging,surfing

--THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
ipoh (my hometown)…lain..teda

--THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTERS:
dah lama dah x tgk kartun….huhuhuh

--THREE MALLS YOU USUALLY GO TO:
KLCC

The Curve

--THREE FAVORITE DRINKS:
Limau ais, limau ais..n limau ais…

--THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG:
MP3

Notebook n pencil case

purse

--THREE FAVORITE COLORS:
blue…n always blue…

--TOP THREE HANGOUTS
mieza n my sister…tujelah wat masa nie..:D

--TOP THREE FOODS U LOVE SO MUCH:
byk ler…xleh ckp

--TOP THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
boleh x tuning saya jd ‘thing’ ??? heheheh


--TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE:
----

--THREE THINGS YOU’LL BE DOING TOMORROW:
work..work n work


--THREE REASONS YOU ANSWER THIS SURVEY:
buhsan..

mls nak wat keje lain

ngantuk…

--TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS TIME:
bebudak nak peksa…itu aje…


p/s : sapa rasa nama dia ada dlm blog list wan..sila jwp tag ini..sekian terima kasih..pilih mana satu..kalu nak jwp 2-2 pun xpe...

Sunday, November 16, 2008

0 comments



:Cute_Panda_04:
****bz preparing EXAM question****

Saturday, November 15, 2008

tag by zai

0 comments

Thx zai…tag wan…hahahha…nie lama dah x kena tag..so di sbbkan ada masa terluang….:D wan jwp…here the answer…


10 habits and facts about me.

1. [Chocoholic] - Yesssssssssssssssssss

2. [Blogger/Forumer] - Active blogger now!

3. [Gamer] - suke sume game!!terutama chocolate factory kat handphone wan....hahahhaha

4. [Sleeper] -skrg...x lg!!!!!

5. [Eater] -hurm....x jgk...

6. [Cosmetic lover] -x suke!!!!pakai apa yg ada jer....kalu asyik nak make up jer...jenuh gak...:))

7. [Lazy] -kadang2...

8. [Nagger] -No..

9. [Fat] -wahhhh...soalan apa nie????huhuhuhu

10. [Shy] -sgt!!!!!!tp skrg x kot...

7 people you wanna tag.

NO ONE
:soldier_04:

hectic+tired!!!

0 comments
:Cute_Panda_02:

Salam sume…adohai…rasanya bulan nie mmg bulan yg plg2 bz spjg start keje nie…huhuh…nak update pasal interview SSP ari tu kat Jabatan Perdana Menteri Putrajaya pun x sempat2…so mlm nie I take a chance unt update bebrp aktvt yg tlh dijlnkan sepjg minggu nie.. :D sblm start wat exam question unt stdnt2 yg bkl amik peksa 2 minggu lg…huhuhuh….

1st Story

Hari tu…October 30, g interview @JPM Putrajaya sebagai pegawai tinggi pendidikan DH41...alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik….mlm sblm t/duga tu aku tdo umah member kat puchong (ayu) dia pun dpt gak interview tu…so g sesamalah..mlm esknya nak t/duga tu xleh tdo…mcm2 dok pkr dlm kepala nie….boleh ke aku buat? Dah ckp persediaan ke nak g interview? n mcm2 lg…di sbbkan kerunsingan tu….pg2 kul 6.30pg dah start keta g putrajaya..wal hal sikit punya dekat jer kalu ikut jln short-cut dr umah member ke putrajaya…hahahaha…tp hari tu member x drive..di sbbkan pakcik dia nak guna keta ayu…so pakcik dia drop kami kat putrajaya….sampai je kat JPM ingatkan boleh terus masuk…rupa2nya x kul 7.30 lg..so xleh masuk…hahahah…btw, interview ari tu aku n ayu kena kul 7.30 pg…so tggu ar reramai dgn calon2 yg lain kat luar pagar JPM tu…tepat jam 7.30 pengawal suh beratur amik pass nak masuk ke JPM..smpi turn aku rupa2nya dia nak lessen keta unt amik pass…aku dah cuak dah..dia x nak ic..manalah aku ada lessen…kui2…tp nsblah…bwk kad matric keje…so tggllah kat mak guard kat situ….smpai2 kat tmpt temuduga…tgk semuanya berkeyakinan jer…takut jgk…aku tgk nama aku….ayak! bilik no 13 org yg ke-3!!!jeng2…sorang demi sorang masuk…aku ngan member aku si ayu nie dia dpt bilik no 14…:D kami dah gerun dah dgr suara calon2 menjawab soalan interview..kuat smpi keluar…huhuhu…tetiba ada sorang minah nie dia kuar dia ceruta kuat2 pasal soalan yg dia dpt kat member dia…aku hangin jerrrr…mana taknya…aku x masuk lg!!!nerveous2!!! dah ar dpt pulak tau org yg interview aku nanti pengarah SPP…adoi!!!lg cuak aku…riso English berterabur…huuhuh…lg 1..dah ar bilik aku yg plg lama lg interview…sorang ½ jam….aku dah naik cuak giler dah…tggu punya tggu sampai giliran aku….aku bc bismillah bebyk…n cuba tenangkan hati…masuk2 si Tn Pengarah tu Tanya aku…lama kan bilik nie punya sessi..aku sengih jer…dlm hati aku..adoi..awal2 dah kasik gempak… :P past 2 bermulalah sessi temuduga…hahahaha… aku kena interview fully BM!!!best giler goring!!smpi hangit!!!! :D mcm2 diaorg Tanya aku…yg aku ingat diaorg Tanya aku pasal pendidikan di Malaysia…wajarkah matapelajaran sejarah di ajar pada peringkat sekolah rendah???aku jwp ar wajar…n adalah alasan aku tersendiri….dah terus terima anggukan dr Tn pengarah tu… heheheheh..n lg dia tanya pasal wawasan 2020 berkaitan dgn pendidikan..alhamdulillah aku ingat…n mcm2 lglah….pasal poli pun ada…pasal sekolah menengah teknik pun ada…programming language pun ada…mcm2..smpilah dia tanya aku soalan yg agak mencabar iaitu apa komen anda terhadap pembelajaran di Malaysia…huhuhuhu…seram sejuk aku nak menjawap..yelah org pendidikan yg tanya..mau x cuak…tp aku jwp lah dgn seikhlas hati..tp spjg temuduga tu alhamdulillah…semua berjalan dgn baik…Cuma tangan aku x reti dok dia…asal jwp soalan jer mesti tgn aku terangkat sekali mcm sdg berhujah…hahahaha…tp overall ok..so skrg doa+tawakal jelah..ha…sblm aku lupa..masa interview tu dia tanya aku apasal nak ajar bdk Malaysia???padahal skrg aku dah ngajar stdnt2 foreign….so adalah jwpan aku…hehehehe….

:soldier_52::soldier_52::soldier_52::soldier_52::soldier_52:

2nd Story

hurm….sepjg bln nie..mmg sgt2 penat..blk keje kalu x cecah kul 10.30 smpi umah..jgn ckp tu wan sajidah..hahahah..hari2 (isnin-jumaat) mesti blk lmbt..almaklumlah…mQa nak dtg…huhuhuh….wat nota….ngajar bdk…setting system….alter design network…n mcm2 lg… dah lah kebetulan librarian berhenti (jgn tanya sbb apa) abis segala tgsn dia kami semua kena settle…mmg masak ar….pastu bkn kerja2 tu je…decoration unt kolej pun kena buat….hohohohoho sgttttt penat….tp….smlm aku tnjk kat boss yg aku kena attend gov interview this November 19th kat ipoh….boss terkejut beruk dibuatnya…manay x nya…mQa nak dtg 18th n 19th October…n aku salah seorg lecturer yg nak kena ada waktu tu…tp aku kena attend interview….past 2 boss apa lg..mcm hangin gak…tp dia x leh marah….sbb hak aku kan??? :D soooo dia suh asst dia call mQa…tggh…so…tggh lah ke bln 1!!!! :D aku minta maaflah ek..membuat kaco…hahaha…tp kwn aku suka …sbb x yah blk lmbt lg… :)) hahahaha….so hari selasa nie aku blk ipoh…rabu attend interview..khamis ngajar blk….nxt week stdnt exam…n whole dec…I’m freeee….hahahhahaha….

:Cute_Panda_21::Cute_Panda_21::Cute_Panda_21::Cute_Panda_21::Cute_Panda_21::Cute_Panda_21::Cute_Panda_21:

Today!!!

i’m going to see my beloved fiancĂ©e….:D but saya SELESEMA!!!!!:Cute_Panda_05:

Friday, November 7, 2008

bz bee

0 comments
hahaahaha..i'm really bz women rite now!!!huhuhu..since my college going to be visit by MQA...all the staff was really2 busy...padahal MQA cuma nak dtg accredate subjek BIS jer...tp satu college up n down...

this whole week..aku n rakan2 sekerja ditugaskan buat keceriaan...wtf???adakah MQA nak tgk keceriaan???xkan???dia nak accredate subject!not the decoration!!!!wawawawa....aku jd tensen jak..keje aku dah berlambak2...dgn sistem smart cardnya lagi....huhuhu...so x tau nape satu hari tu aku mendapat kekuatan unt bg tau kj aku..yg aku nie wat OT not unt membuang masa wat benda xde kaitan dgn aku.aku nak siapkan nota2 stdnt aku!2 yg penting....hahahah..diatas keberanian aku tu..aku berjaya melarikan diri dr m'buat decoration. :P

n today...aku wat deco coz alhamdulillah sistem ok!tip top!tp org2 atas x cek lg..:P aku wat deco hari nie sbb ada alasan aku yg sendri...alasannya adalah..aku xmo dtg kolej sabtu n ahad nie!!!aku nak g fitness!!!dah a week aku x g!!n aku nak settlekan belen2 nota kat umah jer!!!kalu aku g kolej esok aku kena wat keje lain!!!!

hari nie si 'bdk' librarian ada kasik satu 'telekan' yg dia dah buat berdasarkan brthday aku....tp aku x ltk lg kat sini hasil tilikan dia..coz..sggggtttt ngantuk skrg nie...oklah...bye!!!!!

Tuesday, November 4, 2008

0 comments
OBAMA WIN THE ELECTION
THE FIRST BLACK MEN PRESIDENT!!!

owh goshhh!!!!kelas jd hiruk pikuk sbb nie...taulahkan...most all of my student are 'black man'...since pg aku dok pong-pang-pong-pang kat depan ngajar..pttlah diaorg wat bengong jak!!!ckp sekali x phm2..rupa2nya x pay attention..aku g ujung kelas tgk...semua dok tgk pasal obama...bila dah menang jer..melompat2 diaorg...suddenly ada sorang stdnt nie dtg kat aku terus cium tgn!!!glos apa!!!aku terus ddk ujung kelas..tkt2 diaorg terlebih2 sudey....huhuhu...oklah..nak update tu jer...nway..obama u rocks!!

SUPER BZ....

0 comments
since MQA nak dtg wat akreditasi kat kolej
since Student dah nak final exam
since keje berlonggok...
now i'm SUPER BUSY..
'till then bye2...:)
 

LOVE is in the air Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template