Free Image Hosting

Thursday, June 24, 2010

THE CRONICLES OF NARNIA..OPS!DAMIA…..


Salam semua..baru skrg wan berkesempatan nak mengupdate blog nie…almaklumlah..sibuk.. bkn sibuk keje..tp sibuk menjadi mama mithali…wawawa…alhamdulillah..wan telah selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.7kg di Hospital Kajang tepat jam 2.25pg waktu Malaysia pada 10hbJun2010… Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik…n bayi telah pun diberikan nama iaitu WAN NUR DAMIA QISTINA BINTI HAKIM SAMSURI…ok sekarang wan masuk citer bb…

Sebenarnya…wan dijangka melahirkan DAMIA pada hujung minggu nie..iaitu 27hbJun2010..tp dgn ketentuan yang telah ditetapkan olehNYA..wan tlh melahirkan DAMIA 2 weeks awal dr due date… Alhamdulillah xde apa masalah…Cuma…ada beberp mslh kecil je bg wanlah…spt pertukaran hospital bersalin sbb wad (semua kelas) kat Hospital Putrajaya penuh…huhuhu….


Ok…kita mula citer pada hari ahad 06hbJun2010

Hati nie rasa mcm tenang jer…xde perasaan takut mcm selalu…tetapi mengharapkan kehadiran si suami kat sisi pada minggu nie…harap sgt enHubby leh cuti start isnin 07hbJun2010….call enHubby tny dial eh x dtg awal sini..means dtg awal ke putrajaya..dia ckp dia x boleh…kerja byk…huhuhuh..masa tu sedih sgt2…tp nak wat mcmana…tp dia kata dia akan dtg awal…tp x bg tau bila..sbb nak wat surprise…hurm…xpelah….then tetiba dia kata sayang…check up this week sayang pg dgn kawan abg yer…kebetulan wife dia check up hari yg sama…dlm hati “isk!biar betoi…tetiba jer…huhuhuhu”…tp masih lg x pkr bkn2 so say yes jer….


Hari Isnin 07hbJun2010

Telefon en.hubby pepg…sesmpi jer ofis terus call dia…tny dia tgh wat apa…n ingatkan dia suh wat medical check up(dia ada sikit darah tinggi)….so lps call dia..wan mcm biasa g beli bungkus kat café bwh…lps mkn…wan wat keje mcm biasa…layan user..layan parents yg nak tau pasal result anak dia rayuan PILN dan sebagainya…around 12pm wan call sekali lg enHubby(dia x keje isnin..off..kalau x off pun wan kaco jgk…hehehhe)niat di hati nak tnylah pasal check up dia…tup2 x dpt line..coverage 2-2 hp x dpt…arghh masa tu dah marah dah…dlm kepala ingat dia dah g masuk golok bagai….hehehehe..tp xpelah…think +ve…tmpt dia mmg selalu xde line!huhuhu…dlm kul 2pm try lg call…kali nie dpt…tp dia tgh drive so xleh nak ckp lelama…tny dia nak g mana dia kata nak g kota bharu nak g head JPJ kat sana…ok…xpelah…bila tpon lg dlm kul 3.30pm(hahahah sgt menyibuk ok ttg urusan si suami…nsblah enHubby mempunyai kesabaran yg sgt tinggi!!!) dia still drive…hohoho masa tu mcm angin sdh naik kapla…dia kata dia g mana2 ntah area kat negeri Kelantan tu…huhuhuhu…xpelah…layan jer…tup2 dlm kul 5pm enHubby call..dia kata sayang..mls ar nak tipu…abg skrg nie dah ada kat ipoh…n esk pg2 abg gerak g putrajaya..tmn syg last check up kat klinik kesihatan putrajaya tu….hehehehe” apa lg terus yey!!!!akhirnya enHubby dtg jgk sini awal!!!!so..mlm ni tdo dgn lena..selena2nya….:P


Hari Selasa 08hbJun2010

So hari nie kiranya last check up kat klinik putrajaya sbb nxt week dah nak cuti n smbg check up kat ipoh…(budget kalau x bersalin lg..) so dlm jam 1.30pm en.Hubby tpon kata dia dah ada kat dpn JPA nak amik bwk check up…apa lg..terus shut down pc terus turun bwh jmpa enHubby…alhamdulillah check up semua ok…xde apa mslh…bb sihat…n xde lg tanda2 nak melahirkan bb wat masa terdekat..n lps jer check up terus blk umah….n mlm tu dpt tdo dgn bau enHubby sblh….:P


Hari Rabu 09hbJun2010

Hurm…hari nie merupakan hari yang mencabar bg bahagian kami iaitu Bahagian Pembangunan Modal Insan..sbb hari ni akan memperlihatkan hasil yang telah di usahakan bg menjayakan program perhimpunan bulanan JPA…this month our dept.akan handle the event…Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik..tahniah semua(wan x terlibat..sbb wan sibuk benda lain..:P) walaupun ada sikit2 kureng…tp semua di cover dgn baik…so lps jer perhmpunan blnan kat auditorium JPA..wan pun tggu lift nak ke ting.6 ofis wan..smpi jer kat atas…semua org tgh happy sbb semuanya berjalan dgn baik…wan pun sebg pekerja berdedikasi bluek! Pun ddklah kat tmpt wan…dgn niat nak smbg buat kerja..almaklumlah..nxt week dah nak cuti…hehhehehe…tp seriously ckp..wan tersgtlah happy hari ni…sbb apa?wan sendiri pun x tau…wan happy tanpa sbb..semua yg tegur wan akan wan bg senyuman wan yg manis nie…bluek!sekali lg..hehehehe..dahlah enHubby call td dia kata dah cuci semua kipas siling yang ada kat umah tu semuanya ada 4 kipas..hehehehe… I LAP U!so tetiba masa nak ddk kat tmpt wan…wan terasa nak g toilet pulak…adoi…potong stim betoi!so pglah toilet..pg2 masuk toilet!ALAMAK!dah ada tanda…darah turun…wawawa…tp wan still maintain…keluar toilet betoi2 tudung cait!smpt lg tu..:P wan g tmpt wan amik handbag..bg tau bos unit wan n all the staff kat unit tu kata wan nak g hospital…bos pun tny nape???wan pun jwp dgn selamba…dah trn darah…bos apa lg..pg cpt…nasib enHubby ada.kalu x….mmg wan senyap smpi tghari baru wan g spital…sbb ari tu bos unit wan nak belanja mkn KFC..hehehe lps dpt permission wan terus call enHubby soh dtg ofis skrg amik then terus g spital…nasib umah dekat jer..5 minit smpi ofis…kalu x…x taulah nak kata apa…terkejut beruk enHubby dpt call dahlah tgh tdo…so terus dia dtg amik n kami pun g spital…smpi kat spital…pg wad bersalin terus doctor cek jantung bb…pergerakkan bb n sbgnya…n doc jgk cek dah bkk ke laluan???masa tu wan dah cuak!ya ALLAH keluar hari nie ke??? Then doc kata x bkk lg…n doc kata ok blh blk…kalau puan nak cepat bersalin…puan pglah jejln…shopping2…@pun bersama dgn suami…insyallah cptlah bersalin…:D so bila enHubby dgr doc ckp mcm tu terus dia decide g alamanda cari pampers baby new born n pampers for mama…hahahahah..dia dah cuak gila…tau pun cuak..nsb u ada sini…so kami pun glah alamanda..membeli belah apa yg ptt…smpt lg enHubby mkn asam laksa n wan mkn chicken chop kat RASA tu….hehehehe..then lps settle kat alamanda..kami pun blk umah….smpi jer umah…wan kemas umah…wan sapu smph…dsbgnya….masa tu x rasa apa lg… then lps jer kemas2 semua…wan g mandi n solat zohor..enhubby dah solat dulu dah..lps solat ngaji semua…wan pun g hall sembang2 ngan enHubby check brg2 yg nak bwk kat spital kalu nak bersalin dsbgnya…masa tu perut wan dah sakit tp still maintain sbb x taukan tu tanda2 nak bersalin….so..tetiba enHubby kata mlm ni papa rasa nak mkn sate kajang ar…nanti lps maghrib kita g warisan ok?wan pun x kisah….ok jer..then..smkn ptg smkn sakit..solat pun wan dah x leh nak diri…mmg dr masuk 36w wan dah solat ddk..x larat…n duduk pun x leh lama2…lps solat wan beralih atas katil nak ngaji jap..lps t uterus kami siap2 nak g warisan…masa nak keluar tu wan bg tau bdk umah wan ada ajak PA bos wan dok sekali kat umah sbb riso dok sensorang nak g mkn…so kami pun keluar…around 8 smpi warisan perut wan sakit sgt2…rasa mcm sengugut..tp masa tu maintain lg…smpi jer tmpt sate..enHubby x nak pulak sbb ramai org..so dia ajak g Persint9 mkn kat situ…tetiba2..smpi jerk at trafik light nak g ke café tu…wan punya perut tersgtlah skt..wan kata kat enHubby..pa..ma dah sakit sgt dah perut nie….x tau nape..kita g spital putrajaya teruslah ek…dlm hati kata kalau nak bersalin hari nie pun xpe…sbb dah prepare dah..since turun darah tghari td…so teruslah enHubby melencong ke spital..smpi spital terus msk bilik cek…doc kata dah bkk 1cm…hurm…ok…then doc kata..puan…sini bilik semua dah penuh…event 1st class pun dah penuh…so kami akan tgk mana spital area sini yang boleh accept…wawawa boleh pulak penuh…tp xpelah…dlm hati mintak2 dia bg spital serdang@sg buloh@mana2 yg terdekat…around 10.30pm doc pggl she says puan..sy dah call semua hospital..semua penuh..hanya spital kajang jer yg boleh accept ..ppum pun penuh…sbb dah ada patient dr ptjaya hntr ke sana…so mcmana?n sblm puan decide…sy nak bg tau puan..facilities dia x mcm hospital sini…sana hospital lama..so tmpt bersalin dia just pki kipas siling jer..xde aircond…bilik 1st class dia x mcm kat sini….dlm hati ayak!wan x tau nak decide mcmana…wan call makcik wan..dia kata why kajang..adoi…kemudahan dia kuranglah itulah inilah…dia suh pindah HUKM @ HKL…bila wan ckp mcm tu kat doc dia kata puan..kalau puan pg sana…saya takut apa2 jd diaorg xmo bertanggungjawab..sebrg risiko puan kena tggung sendiri…huhuhu…so enHubby kata xpelah ma..nak wat mcmana..ma degil pa jak blk ipoh ma xnak…so..ma kena terimalah kalau kemudahan dia mcm biasa jer…kita g je kajang dulu…then kita tgk mcmana…kalau leh mintak tkr kita tkr…so dlm kul 10.45pm wan naik ambulan ke spital kajang…enHubby follow ambulan..smpi around 11.15pm…wan turun2 jer..adoi!sedihnya wad bersalin dia…dahlah enHubby xleh masuk…so wan pun masuklah dgn nurse yg teman dlm ambulan td…lps jer wat pendaftaran..nurse tu pu blah…wan diaorg soh dok dulu kat reception tu..sementara tggu bilik kosong nak cek nadi bagai…sementara tggu tu…wan dah sakit sgt dah..bila smpi turn masuk bilik around 11.45pm..wan tetiba dgr suara makcik wan…dia tgh discuss ngan doc n nurse nak bwk wan g HUKM@HKL jer…n spt apa yd doc ptjaya ckp sebrg risiko tggung sendiri…so nak x nak sinilah tempatnya…wawawawa seriously wan x tau nak tpon sapa masa kat kajang…wan dah blur..enHubby apa tah lg..dia dah ar tension sensorang kat luar…nsblah mak wan kat ipoh nie terus call makcik wan yg kat cheras mintak tlg tgkkan kami kat sini…dia apa lg..gegas ar kesini ngan aunty sally…thx to both of you…masa wan tgh cek2 tetiba nurse kata alamak mesin rosaklah puan…xpelah puan g dok luar dulu nanti dah ada mesin ganti kami pggl blk…wawawawa boleh pulak mcm tu…tp xpelah…wan kuar bilik..wan terus jmpa makcik…sbnrnya makcik pun xleh masuk…tp biasalah bila keturunan syed nie degil..dia akan degil jgk!hahahahah…dlm kul 12.30am wan dah kerap msk toilet…masa tu doc kata wan baru bkk 2cm..xpelah..maybe esk kot baru bersalin…tp wanselang x smpi 5 minit contraction menyerang..x smppi 5 minit wan g toilet…dlm kul 1.30am wan mmg dah x thn sgt..wan peluk makcik n aunty sally tu mcm diaorg nak patah tulang dah…huhuhu sorry aunty..dlm 1.45am wan bg tau nurse…nurse sy dah x tahan dah nurse..tlglah…sy rasa bb nak keluar sgt…nurse leh kata sabar puan..ingat ALLAH…masa tu mmg wan ingat ALLAH jer..x ingat yang lain dah…makcik n aunty sally buat lah lawak nak menghiburkan hati wan…tp x jd…hohohoho…tepat jer 1.55am..KEDEBUSH!!!AIR KETUBAN PECAH KAT DEPAN KAUNTER RECEPTION KAT WAD BERSALIN HOSPITAL KAJANG…amik ko…xmo bg lg masuk wad…lps jer ketuban tu pecah n wan pun mmg dah x leh nak thn lg..nurse terus amik kerusi roda..tu pun dia terus suh relaks lg..wan ckp ar…mana boleh relaks2..dah nak keluar dah bb nie..doktor pun ketawa..ya allah..bdk nie..awk pny tempat nak bersalin baru kami nak prepare..awk dah nak bersalin…hahhaah..tepat kul 2.00am masuk labour room..n masa tu sakit usah kata..tp leh lg wat lawak…bygkan baju yg wan pki sikit pny ssh nak bkk dgn tudung belit2 ala wardina x bleh blah..smpi nurse kata..puan..nape pki tudung mcm nie…bkn sengaja..x budget pun nak kuar mlm nie bb nie…huhuhu..alhamdulillah segalanya berjalan begitu pantas..wan rasa within 5-10 minit wan rasa sakit melahirkan..then terus deliver DAMIA…tepat jam 2.25am 10hbJun2010 DAMIA dilahirkan n wan x rasa penat pun lahirkan dia..n enHubby terkejut wan dah lahirkan anak kami sbb dia rasa mcm baru jer ketuban pecah then masuk labour…tup2 dah bersalin..:)..smpi nurse kata bb kami bb superman kajang sbb x sempat nak wat apa2 dah keluar bb tu…thx to Dr.Norlia n the crew…sbb mempermudahkan proses bersalin wan..:)


Hari ini…24hbJun2010 Khamis…

till sekarang…wan rasa biasa jer..n alhamdulillah ALLAH S.W.T berikan wan kekuatan unt jaga DAMIA hingga detik ini….n genaplah 2weeks DAMIA dilahirkan..dan makin sihat..n tembom mukanya! J n skrg waktu wan tgh menaip ni..dia tdo dgn lena ditepi wan tanpa dibedong…she don’t like it!huhuhuhu….


.::LOVE is in the air::.

7 comments:

  1. alhamdulillah wan.. comel anak ko ni ha..
    ko ade kat ipoh kan kan kan kan?
    nanti insya'allah takde aral melintang aku dtg melawatla yer..

    ReplyDelete
  2. hi wan!
    ni 1st time singgah ur blog.
    im getting married this coming Oct.tu yg baru start bloghopping carik B2B.feel free dropping by n share some tips bout wedding preparation or any tips eh!
    kumakikaeamelyn@blogspot.com
    i link u btw~ keep in touch!! thanks!

    p/s : congrats!!! da selamat dapat baby!! Alhamdulillah.. hope sehat n comel selalu!! =)

    ReplyDelete
  3. Tahniah Wan dh ebrgelar ibu....comeynya baby Wan, rasa nk cubit2 jer...hehee

    ReplyDelete
  4. Tahniah Wan dh ebrgelar ibu....comeynya baby Wan, rasa nk cubit2 jer...hehee

    ReplyDelete
  5. tahniah kak wan.... comelnya anak kak wan.. xsabar nk ada baby sndiri.. alhamdullilah.. mudah je kak wan nk lahirkan damia..:)

    ReplyDelete
  6. suke entry ko kali ni...paling setuju yang keturunan syed degil2..agree sgt2..hihi...

    ReplyDelete

 

LOVE is in the air Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template