Free Image Hosting

Wednesday, December 22, 2010

D Picca

1 comments
tetiba nampak gambar nie..:D design by ayu kamalia..thx ayu...comel sggh wan nie.. :P


.::LOVE is in the air::.

Sunday, December 19, 2010

11th anniversary!!! muax!

3 comments

"For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right

For every dream you made come true
For all the love I found
in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall

You're the one who saw me through through it all"

HAPPY 11th anniversary sayang…

Hurm..x sangka dah 11 tahun kita kenal n hampir 2 tahun kita menjadi suami isteri…n now anak kita dah masuk 6 bulan…I really2 love u so much!n thx for the flowers…so cantik!:D x sgka papa sgt2 ingat tarikh nie..mama hampir terlupa pasal tarikh nie..hahaha so nyanyuk!patutlah pg2 papa kuar nak pg kedai tup2 blk bwk ‘sesuatu’ I LIKE!cantik sgt!!!nway I’ll always love u..walaupun kadang2 mama rasa mcm marah sgt dkt papa..tp sbnrnya mama geram kat papa…hahahaha..nway…teruskan perangai kebudak-budakkan nada..sbb I like!:P

Hurm unt memeriahkan lg ulang tahun kita perkenalan kita kat sini ayg nak reveal satu benda rahsia…jatuh saham i..nway papa…I love u @first sight!!!!huhuhuhu muah2!!!thx for the flower!

p/s:enHubby suruh kira ada berapa kuntum bunga tu..n I told ada 12roses..dia kata knp 12?i donno..then he said…11roses tu tanda 11 thn kita kenal…n the pink 1 gonna turn red nxt year..tanda 12 thn usia perkenalan..sooooo sweettt…(puji hubby sendir..bluek!)


.::LOVE is in the air::.

Wednesday, December 15, 2010

2 comments

Lg beberapa hari lagi kita akan menempuh tahun baru…hurm..rasanya terlalu cpt sekarang nie masa berlalu…rasa amalan masih kurang..tersanagatlah kurang…tahun nie macam2 telah berlaku..n the most memorable thing that I’ll never forget is ‘melahirkan WAN NUR DAMIA QISTINA yg sgt comel itu’..alhamdulillah..semuanya berjln dgn baik..x sgka semudah itu ALLAH S.W.T mempermudahkan proses melahirkan DAMIA..bagi wan ia sgt mudah…sbb sblm nie dgr mcm2 rumors yg menakutkan..ya..masa mula2 nak bersalin tu mmg mcm2 ingat..tp ye betul apa yg di pesan oleh sahabat2 yg pernah mengharungi pengalaman bersalin iaitu SENTIASA INGAT PADANYA…alhamdulillah..semasa proses bersalin x pernah lekang dari bibir wan memuja-NYA…doctor pun a bit surprise sbb mudah sgt…ALHAMDULILLAH YA ALLAH!!! N lg satu yg wan bersyukur sgt2 ALLAH S.W.T telah menganugerahkan wan anak yg sgt adorable!!! (puji anak sendiri) ye lah….wan bknnya baik sgt…enHubby pun bersyukur sgt2 dgn anugerah tersebut…kami x sgka akan di anugerahkan dgn anugerah yg begitu indah….

Sebenarnya wan x sgka kehidupan wan 2thn kebelakangan nie..alhamdulillah berjalan dgn baik..walaupun kekadang stress yg amat sgt…tp Alhamdulillah semuanya ok! :) wan berharap tahun 2011 memberi sinar yg lebih terang insyallah…untuk tahuun 2011 wan dah set beberapa azam yg perlu wan tunaikan…n hope 2011 enHubby dpt tukar ke sini..n blhlah bwk DAMIA tggl bersama…:)

Ok..cukup setakat ni dulu..wan nak smbg keje..:)

wassalam


.::LOVE is in the air::.

Tuesday, December 14, 2010

10 MUHARRAM

0 comments

Dalam bulan Muharram hari yang paling bertuah ialah hari ke-10 atau lebih dikenali dengan namaHari Asyura’. Pada hari tersebut kita disunatkan berpuasa. Malah dalam Mazhab Imam Hanafi puasa hari ke-10 dalam bulan Muharram ini adalah satu-satunya fardhu puasa yang pertama sebelum difardhukan puasa bulan Ramadhan.

Hadith daripada Aisyah:

Sesiapa ingin berpuasa (sunat 10 Muharram) maka bolehlah dia berpuasa. Dan sesiapa yang tak ingin berpuasa maka boleh dia tinggalkan”. Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.

Malah dalam sebuah hadith riwayat Muslim Nabi berpuasa pada 10 Muharram kerana pada hari tersebut diselamatkan Nabi Musa a.s daripada lemas dan juga daripada buruan Firaun.

KELEBIHAN

Baginda bersabda:“Berpuasa sunat pada 10 Muharram akan menghapuskan dosa setahun sebelumnya”.Riwayat Muslim.

BEZAKAN PUASA DENGAN ORANG YAHUDI……. Oleh kerana orang Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram maka disunatkan umat Islam berpuasa sejak 9 Muharramlagi bagi membezakan dengan puasa orang Yahudi. Hadith ini dikhabarkan oleh Ibnu Abbas dalam sebuah hadith riwayat Muslim dan Abu Daud. Atau kalau tidak dapat dikerjakan pada 9 Muharram maka boleh juga digandingkan 10 Muharram dengan 11 Muharram.

SEJARAH 10 MUHARRAM

· Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut:
+Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’.
+ Diterima taubat Nabi Adam a.s.
+ Dicipta Adam a.s.
+ Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
+ Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
+ Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
+ Selamat Nabi Ibrahim daripada api Namrud.
+ Selamat Musa dan pengikutnya.
+ Lemas Firaun.
+ Dilahirkan Nabi Isa a.s.
+ Diangkat Nabi Isa kelangit.
+ Diangkat Nabi Idris ke langit.
+ Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
+ Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
+ Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
+ Nabi Ya’kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
+ Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
+ Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
+ Hujan yang pertama turun dari langit kebumi.

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura :

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri . Fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah. Fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha

4. Menunjukkan orang sesat. Fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim.fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah. Fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadhilat – Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak. Fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali. Fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa kila nikmal maula wa nikmannasiru”. Fadhilat – Tidak mati pada tahun ini

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Niat Puasa – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


sumber:cik easy|afzaiafandi.com


.::LOVE is in the air::.

DAMIA 1st MAMAM

3 comments

Tarikh 7hbDisember2010 bersamaan 01Muharram1423h tepat jam 12tgh..damia mamam!!!! haha.. ingatkan dia xmo lg..saje sua2 kat mulut dia…tetiba dia amik…kek tersebut…apa lg..papa dia terus keluar g kedai beli ‘biskut’…then inilah kesudahannya!!!!hahahaha




.::LOVE is in the air::.
 

LOVE is in the air Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template